Fakta rörande DN’s artikel om Moderaterna i Sigtuna och SD

Några kommentarer till medias skriverier de senaste dagarna om en påstådd förhandling och samarbete mellan Nya Moderaterna och SD.

Media har sin egen logik och sin egen agenda. DN’s artikel den 25/9 speglar inte korrekt det jag sade vid telefonintervjun med journalisten men naturligtvis vill de skruva till storyn för att skapa konflikt. Inte minst är artikelrubriken och ingressen missvisande. Vi har därför bett DN ta in följande förtydligande för att rätta till de missförstånd som eventuellt kan uppstå;

Med anledning av dagens artikel i DN med rubriken:

”M-politiker: Vi måste börja släppa in SD”

Önskar jag göra följande förtydligande.

 I artikeln refererar jag till det lokala perspektivet, även om jag åsyftar de nationella siffrorna när jag talar om 13%.

Jag vill även understryka att det absolut inte handlar om att M ska ”släppa in” SD. Det handlar om att vi inte ska manipulera det demokratiska systemet för att hålla de utestängda. I Sigtuna har väljarna sagt att SD ska ha plats i de flesta nämnder och styrelser. Då ska inte vi göra om strukturen för att förhindra det. Det handlar heller inte om att ”samtala” med SD. Det handlar om att ta debatten med SD i stället för att låtsas som att de inte finns. Samma typ av diskussion förekom i riksdagen efter valet 2010 då det fördes diskussioner om huruvida storleken på utskotten skulle minskas i syfte att utestänga SD och man kan även dra en parallell till diskussionen kring huruvida SD ska få besätta andre vice talmansposten. Samtliga partier i riksdagen, förutom Vänsterpartiet, förordar att så ska ske.

Essensen i det jag vill säga är att det är av vikt att respektera de demokratiska formerna; i synnerhet om du inte sympatiserar med de åsikter företrädarna hyser – det är vid sådana tillfällen det demokratiska sinnelaget verkligen prövas.

 

Låt mig dessutom avsluta med att förtydliga några saker ytterligare;

1. Artikeln är inget ”utspel” från min eller Nya Moderaterna i Sigtunas sida. Journalisten ringde upp mig eftersom han sett en artikel på Märsta.nu. Jag gav en kort intervju på telefon.

3. Det finns ingen som helst ”flirt” mellan Nya Moderaterna i Sigtuna och SD

4. Det pågår inga och har aldrig pågått några förhandlingar med SD

5. Inga som helst ”löften” har avgivits till SD

6. Vi har inga och har aldrig haft några avsikter att ge SD något som helst inflytande över vår politik i kommunen.

Det som hände var att SD kontaktade mig efter valet. Vi hade ett samtal, ingenting mer. Det enda jag klargjorde för SD var att vi, om vi kom i majoritetsposition, inte skulle ändra nuvarande nämndstruktur i syfte att förhindra att SD (eller något annat parti för den delen) fick de platser de var berättigade till i enlighet med valresultatet. Nya Moderaterna släpper alltså inte in någon. Det har väljarna gjort.

Jag tycker det är precis lika beklagligt som de flesta andra att SD fått den position i politiken de nu fått när 13% av väljarna valde att lägga sin röst på dem. MEN, jag tror inte botemedlet är att låtsas som de inte finns. Då är jag rädd att de är dubbelt så stora vid nästa val. Svenska folket är inte främlingsfientliga. SD har möjligen en hårdför kärna på 5-6% men resten är bara proteströster för att vi i det politiska ”etablissemanget” vägrar erkänna deras existens. Jag är övertygad om att det bästa sättet att bekämpa dem är att släppa fram de i rampljuset och låta dem bekänna färg. Då kommer proteströstarna att lämna partiet fortare än kvickt.

Tyvärr är media en stor del av problemet vilket inte minst DN’s artikel visar. Så fort någon politiker vågar ta upp problemet med SD får det fullständigt orealistiska proportioner vilket gör att de flesta politiker inte vågar säga vad de egentligen tycker. Det om något har gynnat SD’s framväxt.

 

 

Kommentera